VÍRUSOS (LÉGÚTI/HÁNYÓS-HASMENŐS) BETEGSÉGEKRE TANÁCSOK

VÍRUSOS BETEGSÉGEKRE TANÁCSOK

 

Minden esetben: SOK PIHENÉS (de azért nem teljes elfekvés!!). 2x1000 mg C vitamin, 2x3000 egység D vitamin, reggel 40 mg cink, este 100 ug szelén,  grapefruitmag csepp 2x20 csepp.

Köhögés: Sok folyadék (kamilla/hársfa tea), kamillás/Diapulmonos inhalálás, és köptető szedése (pl. Prospan szirup-borostyánlevél kivonat vagy Ambroxol vagy Acc stb). A Sinupret kiváló kiegészítő váladékoldó hatású gyógynövény pasztilla a köptető mellett.

Gyengeség, fájdalom  esetén Algopyrin 500 mg, Paracetamol 500 mg, Nurofen (ibuprofen) max 3-3-3x. 

Torokfájás: Kaloba csepp (muskátli gyökérkivonat), gyakori sós gargalizálás (talán a leghatékonyabb), Strepfen/Tantum verde spray, szopogatós cukorkák (pl. Strepsils, Tantum verde, Izlandi Zuzmó)

Orrfolyás esetén gyakori tengervizes orrspray (Sterimar, Carrevir, Aqua maris) használata , és Allergodil orrcsepp (főleg ismert allergia esetén), vagy Nasivin/Otrivin orrspray.

Elhúzódó orrfolyás, sárgás orrváladék, fejfájás (arcüreggyulladás gyanú) : az orrfolyásnál javasoltak mellett infralámpa, illetve csoda hatásos a Nasodren orrspray (ciklámen kivonat, bár kellemetlen használni), és szükség esetén más vényköteles készítmény is kellhet, amit már velem kell egyeztetni.

Émelygés , hányinger (Deadalon erre jó+ szénsavmentes hideg kóla) esetén a folyadékbevitelen van a hangsúly (víz, tea),   hasmenéskor Smecta 2x1+ probiotikum (pl. Normaflore), esetleg 3x1-2 széntabletta, rost/tej/fűszer/zsírszegény étrend, tehát keksz, krumpli, reszelt alma, banán, főtt répa kiváló.

Hasfájáskor Nospa+ Algopyrin napi 2-3x.

 

Ami még hasznos:

-Szaturációmérő=pulzoximéter, sok okosórán is van ilyen funkció, norm: 95-100%

-Légzőgyakorlatok, mellékeltem a Pulmonológia Klinika javaslatát a letölthető dokumentumoknál, persze csak akkor, ha ehhez megfelelő energiájuk, erőnlétük van

Kritikus állapotot jelent a napokig tartó, csillapíthatatlan 39 fok feletti láz, a légszomj, a kevés folyadékbevitel, ilyenkor kórház megfontolandó.

Mindig kérjük, hogy 2-3 naponta jelentkezzenek, rosszabbodás esetén hamarabb! 

Azt is kérem jelezzék, szükséges-e Önöket táppénzbe venni, ha igen, mikortól és mi a foglalkozásuk.

Mindig javaslom, hogy ha lehet, legalább 1, de inkább 2 nap tünetmentesség után térjenek vissza közösségbe (igazolt covid esetén 3 nap).

 

 

   ÉS AKKOR MÉG NÉHÁNY SZÓ AZÉRT A COVIDRÓL IS

 

JELENLEGI KARANTÉNSZABÁLYOK (már nincsenek):

A járványügyi szabályok enyhültek.

Covid gyanú esetében teszt nem kötelező, csak ha valamilyen orvosi relevanciája van. Igazolt covid esetén nincs karantén, de javasolt az otthon maradás, s ha indokolt esetben (pl. orvosi vizsgálat) a beteg otthonát elhagyja, akkor akár van tünete, akár nincs, 5 napig a maszkviselés kötelező. Meggyógyult covidosnak nem kell tesztelés ahhoz, hogy közösségbe mehessen.

Covidosok kontaktjainak is  a maszkviselés kötelező, ha otthonukat elhagyják. 

Én azért azt javaslom, hogy aki igazolt covidos, az ne hagyja el otthonát, otthon is izolálja magát hozzátartozóitól , és csak 2 nap tünetmentesség után térjen vissza a közösségbe.

Favipiravir, ez egy vírusellenes szer (az 1. 5 napban van viszont csak értelme szedni!), szedhető, ha nincs májbetegsége, magas húgysavszintje és alacsony fehérvérsejtszáma. Mostanában a nem túl komoly tünetek miatt ritkán ajánlom. Emellett magzatkárosító hatása lehet, ezért csak bizonyos megszorításokkal szedhető. 

 

POSTCOVID TÜNETEKRE GYÓGYÍR

 

szaglásvesztés gyorsabban visszatér, ha erős, intenzív szagokat szagolgatnak.

Memórizavar esetén gingko-bilobát (Tebofortan pl.) és aktív mozgást javaslok.

Hajhullás esetén: ricinusolajos hajpakolás, Merz tabletta, szelén, cink, és szükség szerint Alpicort hajszeszt is felírok.

Alvászavarra melatonin vagy Sedacur forte legyen kezdésként.

Nem ritka az átmeneti magas/ vagy épp alacsony vérnyomás, ilyenkor átmeneti terápiás kiegészítés/módosítás szükséges.

Ha szapora szívverés jelentkezik stresszkerülés/kezelés, rendszeres mozgás hatásos, a  jóga ezek kiváló kombinációja, de időnként gyógyszeres terápia is szükséges lehet.